Private Residence: In Progress 5

The final touches have been added to our latest private residence project.

_J3A8033View from the street. The black-stained cedar upper form cantilevers over the stone base.

_J3A8107-PanoramaThe north side of the house opens up to a large roof garden and pool with infinity edge. A covered and heated area provides outdoor living space.

_J3A8138Sliding doors fully open the living area to the outdoor space.

_J3A7963-PanoramaA steel and walnut staircase connects the atrium space to the upper floor bedrooms.

_J3A7992-PanoramaA steel and walnut staircase connects the atrium space to the upper floor bedrooms.

_J3A8206-PanoramaDetails of the wine room.

Images courtesy of CE Miles Construction Ltd. and Ema Peter Photography

Advertisements

Private Residence: In Progress 4

A quick update with a few images as construction continues on the Point Grey Residence.

andrews_IMG_3114

andrews_IMG_3113

andrews_IMG_3105

andrews_IMG_3107

andrews_IMG_3111

Private Residence: In Progress 3

The steel stair guards have been installed at our latest Point Grey house.

evk_and_11″ thick steel plate has been powder coated white. The steel tread supports are awaiting a solid wood finish.

evk_and_2

evk_and_3 evk_and_4

Private Residence

Our latest Point Grey house, built by Linden Construction, is now complete. This private family residence of approximately 2,200 square feet features custom details inside and out.

Here are a few first images of the interiors.

stokes_6791_100The open living area on the ground floor features full length kitchen millwork, integrated seamlessly with the fireplace.

stokes_6802_100Custom stairs float behind the dining room millwork.

evoke_6853The master bath shower is finished flush with the adjacent floor and features Mosa tile throughout.

evoke_6860A full length mirror provides abundant reflection of natural light from the skylight overhead.

Photography by Janis Nicolay: All images © 2013 Copyright Janis Nicolay Photography.

West 9th Residence

Evoke has recently completed this 2200 sq.ft. house in the Point Grey neighbourhood of Vancouver. This is the 3rd house we have designed in this city block over the past 4 years. See also Gilbert Residence.

The open main floor plan seamlessly connects the entertaining areas to the back yard. The custom kitchen millwork runs almost the full length of one wall, making it the central feature of the main floor. The second floor consists of the master bedroom suite and two smaller bedrooms. The master en suite is screened from the sleeping area through custom millwork closets, which helps maintain the sense of openness throughout the house.

For more image visit our web Portfolio.

linden_2589

linden_2609

linden_2683

linden_2661

linden_2655

linden_2651

Photography by Janis Nicolay: All images © 2013 Copyright Janis Nicolay Photography.

 

 

Design IN Home – Honorable Mention

Thank you to the IIDA (Northern Pacific Chapter) for the honorable mention (Residential Interiors) in this years awards.

The mention was for the Gilbert Residence for which Evoke was responsible for both the interior and exterior design of the project.

Gilbert Residence – Evoke International Design Inc.

Design Team:

Owner:  Gilbert Family
Designer:  David Nicolay
Designer:  Dean Collingridge
Structural Engineer:  Wicke Herfst Maver Structural Engineers

Constuction Team:

General Contractor:  Linden Construction
GC Project Manager:  Jamie Linden

Project Description:

The project is a house for a couple with two young children and the following criteria was required:

  • informal layout for family gathering
  • create a larger sense of space for the relatively small 2200 square foot house
  • create a custom feel on a relatively modest budget
  • lots of daylight throughout house
  • create an interior aesthetic that is well connected to the exterior finishes and details (house design by same design team)
  • utilize “green” practices, technologies and materials
  • design details and millwork to be innovative and well integrated
  • central stair to provide strong visual connection to all three levels
  • tv was needed, but not in the family living room •storage needs were high

designer’s responses

  • open planning, minimal number of single-use rooms and fluidity of movement from inside to outside.
  • open kitchen, living and dining areas allows for an at grade connection to the rear yard through a large expanse of sliding glass doors.
  • minimal palette of materials creates visual flow in all parts of the house
  • lightness was created through use of blond woods and white lacquer accents
  • in addition to Vancouver’s Green Building Bylaw, healthy floor and wall finishes and home automation were used as part of the strategy
  • all stairs, doors and millwork custom designed
  • cost-effective plumbing and lighting fixtures
  • in situ concrete floors utilized to save cost on flooring materials
  • separate bedrooms for the children
  • combination den / study on main floor was also created for TV watching
  • cantilevered stair connects all three levels and the open design provides natural light and ventilation through the centre of the house
  • an abundance of custom built-ins were utilized to capture storage in all areas, including circulation spaces
  • with no city design guidelines, the houses should be reflective of current design directions and technologies
  • create a plan that lives larger than the highly restrictive floor area and building envelope allowances
  • utilize “green” practices and materials

The type of houses built in this District tend to mimic the traditional aesthetic of the neighborhood, but with the use of lower quality materials and detail, blurring the inhabitants comprehension of the history of the built environment. Additionally, there are many occurrences where two adjacent houses are virtually identical and are simply “mirrored” on their sites to create the sense of individuality. Our approach was to ensure streetscape uniqueness by individualizing the facade through the use of different materials (zinc, stucco, stone and Ipe), massing and fenestration. While aesthetically different from the neighbors, the house strives to maintain the scale, landscaping, privacy and connection to the public space of the streetscape. The small, (2200 square feet) floor plan have a larger sense of space due to open planning, minimal number of single-use rooms and fluidity of movement from inside to outside.

The main floor entry connects to a small den, offering the one private space on the lower floor. This area also acts as a landing for the wood stair that is cantilevered off the feature concrete wall. Open kitchen, living and dining areas are a few steps down which allows for an at grade connection to the rear yard through a large expanse of sliding glass doors.

The second floor consists of the master bedroom suite and two smaller bedrooms. The master en suite is completely open to the sleeping area, enhancing the sense of space, light and openness, a consistent theme throughout the house. The cantilevered stair to the 3rd floor is highlighted by a connecting open void, which allows for natural heat ventilation and maximum daylight into the middle of the plan.

The 3rd floor provides a semi-private study area, with access to the roof deck.

Photography by Janis Nicolay: All images © 2012 Copyright Janis Nicolay Photography.

Private Residence: In Progress 2

Structural steel is up and framing is well underway. These are the largest wall trusses we have ever used! (design courtesy of WHM structural engineers).

%d bloggers like this: